Hoe gebruikt u een AED?

Inmiddels bestaan draagbare AED's al sinds 1965, dat is al een lange tijd. De tijd heeft niet stil gestaan, dat geldt ook voor de AED's. Deze zijn nu kleiner van formaat voor het draaggemak, ook zijn ze een stuk lichter geworden. Het gebruiksgemak is zeker toegenomen, u kunt zonder enige kennis aan de slag met een AED. De instructies worden stap voor stap vanuit de AED met spraak tegen u verteld, het kan ook worden afgelezen van het schermpje (indien aanwezig). Toch is het fijn dat u al kennis heeft gemaakt met de automatische externe defibrillator, want met 8000 reanimaties buiten het ziekenhuis per jaar in Nederland kunt u beter voorbereid zijn op het onverwachtse!

 

DE ELEKTRODEN DIENEN ZO GEPLAATST TE WORDEN DAT HET HART IN HET CENTRUM VAN DE 2 ELEKTRODEN ZIT!

AED STAPPENPLAN KINDEREN

  1. Zorg dat u en het slachtoffer in een veilige omgeving zijn, roep (indien aanwezig) omstanders voor extra hulpverlening.
  2. Beoordeel het slachtoffer op reactie. Controlleer ademhaling en vraag luid en duidelijk "Gaat alles goed?" en schud het slachtoffer lichtelijk. Niet schudden bij verdenking van letsel aan de wervelkolom.
  3. Bij geen ademhaling en reactie dient u direct te beginnen met de basale reanimatie volgens de richtlijnen, zorg dat een 2e persoon de AED haalt.
  4. Zet de AED aan en bevestig direct de elektroden op de ontblote borstkas op de aangewezen plekken. Dit is voor kinderen midden op de borstkas en midden op de rug tussen de schouders! (sommige AED's starten automatisch na openen van de AED).
  5. Voer de opdrachten uit die de AED aan u geeft en zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt wanneer de AED het hartritme analyseert.
  6. Druk wanneer de AED dit aangeeft op de schokknop, ook nu mag niemand het slachtoffer aanraken (een volautomatische AED dient de schok zelf toe).
  7. Geeft de AED geen schokadvies? Hervat de basale reanimatie en blijf de AED instructies volgen totdat professionele hulpverlening de reanimatie overneemt. 

AED STAPPENPLAN VOLWASSENEN

  1. Zorg dat u en het slachtoffer in een veilige omgeving zijn, roep (indien aanwezig) omstanders voor extra hulpverlening.
  2. Beoordeel het slachtoffer op reactie. Controlleer ademhaling en vraag luid en duidelijk "Gaat alles goed?" en schud het slachtoffer lichtelijk. Niet schudden bij verdenking van letsel aan de wervelkolom.
  3. Bij geen ademhaling en reactie dient u direct te beginnen met de basale reanimatie volgens de richtlijnen, zorg dat een 2e persoon de AED haalt.
  4. Zet de AED aan en bevestig direct de elektroden op de ontblote borstkas op de aangewezen plekken. Dit is bij volwassenen op de rechterborst net boven de tepel en onder de linkerborst deels op de zij. (sommige AED's starten automatisch na openen van de AED).
  5. Voer de opdrachten uit die de AED aan u geeft en zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt wanneer de AED het hartritme analyseert.
  6. Druk wanneer de AED dit aangeeft op de schokknop, ook nu mag niemand het slachtoffer aanraken (een volautomatische AED dient de schock zelf toe).
  7. Geeft de AED geen schokadvies? Hervat de basale reanimatie en blijf de AED instructies volgen totdat professionele hulpverlening de reanimatie overneemt. 

ELEKTRODEN PERIODIEK VERVANGEN

De elektroden meten de activiteit van het hart, deze analyse is gevoelig omdat het slechts om microvolts gaat en daarom is het van belang dat beide elektroden in de juiste conditie zijn. Door verstrijking van tijd zal de kwaliteit van de elektroden afnemen, dit kan niet goed werkende elektroden en geen juiste analyse als gevolg hebben.

 

Met name bij een AED inzet zullen de elektroden en andere onderdelen moeten worden vervangen. Benieuwd wat er allemaal vervangen moet worden van een AED en of deze kosten worden vergoed? Lees hier ons artikel over de nazorg van een AED na een inzet.

 

Terug naar overzicht