Je hoofd beschermen met een bouwhelm

Er zijn een aantal goede redenen om een bouwhelm te dragen tijdens het werken in de bouw of in andere industrieën waarbij je blootgesteld kunt zijn aan gevaarlijke omstandigheden. Een veiligheidshelm is een belangrijk beschermingsmiddel en biedt optimale hoofdbescherming tegen vallende voorwerpen, stoten en andere potentiële hoofdletsels. In sommige landen is het verplicht om een bouwhelm te dragen op de werkplek om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Sommige bedrijven hebben hun eigen veiligheidsvoorschriften en richtlijnen die het dragen van een veiligheidshelm vereisen op de werkplek.

Wanneer is een bouwhelm aanbevolen?

  • Werken op hoogte: als je werkt op een hoogte, zoals op een dak, steiger of ladder, draag je een bouwhelm om je hoofd te beschermen tegen vallende voorwerpen en om het risico op hoofdletsel te verkleinen als je valt.
  • Werken met elektrische gereedschappen: als je werkt met een boormachine of slijpmachine, draag je een veiligheidshelm om te beschermen tegen vonken en andere hoofdletsels.
  • Werken met vallende voorwerpen: als je werkt in een omgeving waar vallende voorwerpen een risico vormen, zoals bij het slopen of demonteren van gebouwen, het snoeien van bomen, draag je een bouwhelm.
  • Werken in het donker: als je werkt in het donker op een bouwplaats of industrieterrein, kunnen reflecterende bouwhelmen zorgen voor een betere zichtbaarheid.

Kort samengevat zijn er veel situaties waarbij het dragen van een veiligheidshelm aanbevolen is. In gevaarlijke situaties kan hoofdbescherming zelfs levensreddend zijn.

Hoe lang gaat een veiligheidshelm mee?

Een bouwhelm dient na verloop van tijd vervangen te worden. Wanneer je een bouwhelm vervangt, hangt af van een aantal factoren: de houdbaarheid, het materiaal waarvan de bouwhelm is gemaakt, hoe vaak de helm gebruikt wordt en hoe goed de helm onderhouden wordt. Het is belangrijk om de houdbaarheid van je bouwhelm te controleren volgens de aanbevelingen van de fabrikant of volgens de veiligheidsvoorschriften van je werkgever. Sommige bouwhelmen hebben een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar, terwijl andere bouwhelmen een langere of kortere houdbaarheid kunnen hebben. Hieronder tref je 5 waardevolle tips om de houdbaarheid van je helm te verlengen:

  1. Maak je helm regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek.
  2. Verwijder vuil, stof en andere vreemde deeltjes uit de helm om te voorkomen dat ze de helmmaterialen aantasten.
  3. Bewaar je helm op een droge en veilige plaats  wanneer hij niet gebruikt wordt.
  4. Vermijd het dragen van de helm bij extreme temperaturen of in vochtige omstandigheden.
  5. Controleer je helm regelmatig op beschadigingen of tekenen van slijtage.

Wil je meer weten over bouwhelmen, onze PBM specialist vertelt je er graag meer over. Bekijk hier ons complete assortiment bouwhelmen

 

Terug naar overzicht